Иван Костов коментира по Нова тв настоящата политическа ситуация. Обществото трябва

...
Иван Костов коментира по Нова тв настоящата политическа ситуация. Обществото трябва
Коментари Харесай

Иван Костов: Нямаме консолидирана демокрация имаме консолидирана мафия

Иван Костов разяснява по Нова тв актуалната политическа обстановка. 

Обществото би трябвало да изиска Преходът да бъде сбъднат и приключен, да има господство на закона и открити европейски полезности. Това разяснява в предаването „ Здравей, България ” някогашният министър председател Иван Костов. Той показа книгата си „ Политиката от вътрешната страна ”, предава Нова тв.

Според Костов измененията потеглят изпод. „ Хората би трябвало да изискат и по-късно стават нещата ”, счита някогашният министър председател.

Той направи и съпоставяне сред това по какъв начин в Западна Европа са се борили за демокрацията и по какъв начин е пристигнала при нас.

„ Там е имало движеща мощ – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделяне на управляващите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата пристигна като подарък ”, разяснява Костов.

В книгата си Костов споделя: „ Нямаме консолидирана народна власт имаме консолидирана мафия ”.

„ Така е. Силите са били доста мощни и доста способени ”, сподели още някогашният министър председател пред NOVA. „ Те познават властта, знаят по какъв начин да я бранят, тези хора постоянно са били доста крачки пред нас, когато е ставало въпрос по какъв начин да се открият и по какъв начин да пазят държавните институции. Пример е Конституцията, с структурата на правосъдната власт, в която прокуратурата заема такова основно място ”, сподели Костов.

„ Съюз на демократичните сили беше единно, когато искаше да унищожи стената на комунистическия режим, само че извънредно разнородно в това какво желае да построи, какво да замести този режим ”, разяснява още някогашният министър председател.

„ Начело на Прехода, откакто нямаше буржоазия, пристигнаха хора от свободните специалности, интелектуалци. А за тях е значимо да имат свое мнение, своя позиция и да я пази. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица при започване на Прехода, само че не можеха да следват, да вървят в строй, да следват тези, които познаваха проблемите ”, разяснява Костов.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР